Výroba popera

14.12.2011 23:29

Dostupná výroba hladinového popera

Není dle mého názoru nic krásnějšího při lovu ryb, než přelstít je na nástrahu vlastní výroby. Samozřejmě, že by někdo mohl namítat, proč si složitě vyrábět vlastní nástrahy, ale když pominu cenu vlastnoručně vyrobeného a zakoupeného komerčně vyráběného wobleru, která je velmi rozdílná, tak tu máme právě ten hlavní pocit vytvoření něčeho co přelstí „protivníka“. Tyto popery se mi velmi osvědčili při lovu Okouna, Pstruha a Bolena.

Potřebný materiál viz obr.1 : Základem je materiál na výrobu těla poperu např. mnou použitá balza, ale špatně se nepracuje ani s lipovým dřevem (k výrobě poperu doporučuji balzu pro její dobré plovoucí vlastnosti). Dalším důležitým materiálem je kvalitní dlouhý dvoj anebo trojháček, popřípadě drátek (pokud budeme vyrábět woblery tradičního vzezření). Dále použijeme olověný plátek anebo bročky, epoxidové lepidlo, smirkový papír, odlamovaní nůž, lepící pásku a v neposlední řadě lakovací materiál popřípadě polepy pro finální podobu.

Výrobní postup: Nejdůležitější je výroba těla poperu viz obr.2, který docílíme pomocí nožíku a smirkového papíru dle vlastní fantazie. Do tohoto těla vyřízneme a vybrousíme drážku pro umístění háčku nebo popřípadě drátku viz obr.3. Následně vložíme háček popřípadě drátek se dvěmi očky na koncích a olověnou zátěž viz obr.4. Je dobré si po vložení zátěže vyzkoušet jestli tato není příliš velká anebo naopak malá v nádobě s vodou. Je také důležité počítat s následným fixování a „kytováním“ epoxidovým dvousložkovým lepidlem viz obr.5, jelikož i toto lepidlo něco váží. Po vybroušení lepidla smirkovým papírem se můžeme dát do lakování viz obr.6,7,8 eventuelně do polepování dle vlastní fantazie. Pro zjednodušení další práce si co nejvíce částí, které nechceme nalakovat přelepíme dobře odstranitelnou lepící páskou u které po odstranění nezůstávají zbytky lepidla. V mém případě použitá elektrikářská páska je pružná, dobře poddajná a tak velmi vhodná k olepení si popera při lakování přední části anebo k vytvoření různých šablon pro nástřik. Důležité je si před lakováním připravit háčky ze slabšího drátku určeného pro zavěšení poperu po nalakování každé vrstvy. Je dobré vědět, že dřevo je velmi savé a rozhodně tři vrstvy nestačí. Na první vrstvy používám základní autolak ve spreji a to tak, že mezi každou vrstvou wobler přebrousím smirkovým papírem pod vodou  pro velmi hladký fináloní efekt. Základní vrstvu stříkám třikrát a po té je dílko připravené k nástřiku dalších již pestřejších barev. Je důležité zbytečně nepospíchat a nesnažit se nastříkat wobler najednou. Je rozhodně lepší při nedokonalém nástřiku nechat lak zaschnout a následně přidat další vrstvu než dát velkou vrstvu najednou. Zamezíme tím tak stékání barvy a přidělání si práce s broušením. Samozřejmostí je použití kvalitních barev (v mém případě autolaků ve spreji). Po vytvoření očí pomocí barvy anebo nalepení již hotových (dají se zakoupit v nepřeberném množství) přelakujeme wobler finálním epoxidovým lakem alespoň ve dvou vrstvách (zaručí nám lepší odolnost proti rybím zoubkům než běžný bezbarvý lak). Jemně seškrábneme nepotřebný lak z oček a háčků a práce je u konce viz obr.9. Je možné do zadní části vyvrtat malé otvory pro vlepení ocásku z peří. Na obr.10 jsou k vidění další možnosti vyrobené podobným způsobem. Lopatky jsou vyrobeny z 1mm silného plexi a u poperů je užito na ocásky peří z kohouta.

Buďte shovívaví k pokusu se podělit o domácí výrobu a přeji hodně rybářských úspěchů nejen s použitím těchto woblerů.