Zpráva rybářského kroužku 2013

06.03.2021 20:33

Vážení,

      V loňském roce 2013 se rybářský kroužek díky náborové akci na základních školách v Rakovníku rozrostl z 16 na 21 členů. Z celkového počtu nebylo členem českého rybářského svazu 7 dětí. Šest z nich úspěšně složilo zkoušky v únoru letošního roku a zařadili se tak k ostatním plnohodnotným mladým rybářům. Sedmý začátečník zkoušku nesložil pro nemoc, nicméně mu bude zkouška umožněna dodatečně.

    Šesti členů z těch, kteří navštěvují kroužek dva a více let, se díky svým vynikajícím znalostem podařilo získalo bronzový odznak odbornosti „Zlatá udice“.

    Kroužek se konal jedenkrát týdně v klubu DDM Rakovník v Čermákových sadech ve čtvrtek od 15:00 do 18:00 hodin. Kromě toho jsme strávili rybařením i několik víkendů. Tento termín schůzek platí i nadále.

    Děti se i díky webovým stránkám, které při kroužku fungují již několik let, samy svolávají na soukromé vycházky.

    V zimním období probíhaly teoretické přípravy – u nových členů k získání rybářského lístku a u starších k získání bronzového odznaku odbornosti „Zlatá udice“. Tyto přípravy se skládaly z poznávání ryb a vodních organismů, legislativy, vázání háčků a jiných uzlů, teoretické přípravy na závody, tréninku nahazování na cíl a přípravy krmení.

    V jarních měsících se začíná vyrážet za praktickými zkušenostmi k rybníku.

    Kromě dětských závodů na závlaze Olešná, které pořádá naše místní organizace, jsme se zúčastnili i několika dalších dětských závodů. Členové kroužku se na těchto závodech umístili velmi slušně (např. 1.místo na závodech v Řeřichách). Někteří se zúčastnili i středočeské juniorky.

    Největším úspěchem loňského roku byla kvalifikace Vladimíra Nolla mladšího na mistrovství světa v Holandsku, které by se mělo uskutečnit koncem letošního července, bohužel bez finanční podpory místní organizace Rakovník, kterou reprezentuje na závodech po celé ČR a letos snad i v zahraničí.

    Vladimír Noll mladší se aktivně podílí na chodu rybářského kroužku a je pro tento velkým přínosem a příkladem pro mladé rybáře.

    V loňském roce se také uskutečnil rybářský tábor v Krtech u Jesenice, čímž bych rád poděkoval Jesenickému Hospodáři panu Hockovi za bezplatnou možnost využití jejich revírů. Rybářského tábora se zúčastnili i děti, které rybářský kroužek nenavštěvovali.

    V letošním roce opět plánujeme rybářský tábor, tentokráte na Berounce v Plzeňském kraji – konkrétně v Třímanech u Kladrub (z důvodu větší kapacity tábořiště). Na tábor je přihlášeno 24 dětí. Je zde k dispozici ještě několik volných míst pro mladé rybáře a to zejména pro nečleny rybářského kroužku.

    Tábor má velmi kladné ohlasy, díky kterým se na tento hlásí i děti nejen ze středočeského kraje.

V neposlední řadě děkuji za podporu MO ČRS Rakovník.

                                                          

                                                 Vedoucí rybářského kroužku Jaroslav Vorel