Zpráva rybářského kroužku 2015

06.03.2021 20:37

Vážení,

      V loňském roce 2015 se rybářský kroužek rozrostl z 24 na 29 členů. Z celkového počtu nebylo členem českého rybářského svazu čtrnáct dětí. Třináct z nich úspěšně složilo zkoušku 25. února letošního roku a zařadili se tak k ostatním plnohodnotným mladým rybářům. Jeden se zkoušek nemohli zúčastnit ze zdravotních důvodů a tak zkoušku bude skládat v náhradním termínu.

      Čtyřem rybářům z těch, kteří navštěvují kroužek dva a více let, se díky svým vynikajícím znalostem podařilo získat bronzový odznak odbornosti „Zlatá udice“.

    Kroužek se konal jedenkrát týdně v klubu DDM Rakovník v Čermákových sadech ve čtvrtek od 15,00hod. do 16,30hod pro začátečníky a od 16,30hod. do 18,00hod pro pokročilé. Kromě toho jsme strávili rybařením i několik víkendů. Tento termín schůzek platí i nadále.

    V zimním období probíhaly teoretické přípravy – u nových členů k získání rybářského lístku a u starších k získání bronzového odznaku odbornosti „Zlatá udice“. Tyto přípravy se skládaly z poznávání ryb a vodních organismů, legislativy, vázání háčků a jiných uzlů, teoretické přípravy na závody, tréninku nahazování na cíl a přípravy krmení.

    V jarních měsících se začíná vyrážet za praktickými zkušenostmi k rybníku.

    Kromě dětských závodů na závlaze Olešná, které pořádá naše místní organizace, jsme se zúčastnili i několika dalších dětských závodů, a to závodů v plavané v Mělníku, Unhošti a také „Středočeské a pražské juniorky“ v Nymburce, kde jsme dosáhli výborných výsledků a přivezli jedno první a jedno druhé místo.

    Dále jsme se zúčastnili i dvou závodů v přívlači, a to „Pražská třpytka“ a „Jizerský okounek“ v Mladé Boleslavi, kam jsme jeli hlavně pro získání nových zkušeností, ale i zde jsme dosáhli velmi dobrých výsledků.

    Členové kroužku byli i na soutěži „Vánoční kapr“, kde ve všech věkových kategoriích, ve kterých se zúčastnili, získali čelní umístění.

    V loňském roce se také uskutečnil rybářský tábor v Nižboru na řece Berounce. Tábora se zúčastnilo 30 dětí především členů rybářského kroužku Rakovník, ale i děti z celého středočeského kraje.

    V letošním roce opět plánujeme rybářský tábor v Nižboru. Na tábor je přihlášeno 25 dětí a zbývá tak posledních 5 míst do naplnění celkové kapacity. Tábor je pořádán za podpory Domu dětí a mládeže Rakovník.

    Tábor má velmi kladné ohlasy, díky kterým se na tento hlásí i děti nejen ze středočeského kraje a bohužel nejsem schopen poptávku uspokojit.

    Kvůli pracovním povinnostem kroužek opustil Vladimír Noll mladší, který zastával roli druhého vedoucího a byl velkým přínosem hlavně v oblasti plavané.

    K zachování velkého počtu dětí se zájmem o rybaření je potřeba najít adekvátní náhradu na tuto pozici. V opačném případě budu nucen, ač nerad, počet uchazečů redukovat.   

    Na závěr, ale rozhodně ne v poslední řadě bych rád poděkoval za podporu MO ČRS Rakovník, díky které se můžeme účastnit závodů po celé republice.

                                                          

                                                              Vedoucí rybářského kroužku Jaroslav Vorel 4.3.2016