Zpráva rybářského kroužku 2018

06.03.2021 20:40

Rakovník 8. 3. 2019

 

 

       Aktuálně rybářský kroužek Rakovník navštěvuje 34 dětí (18 přímo z Rakovníka). Kroužek navštěvuje deset začátečníků, kteří se podrobili 7. 3. 2019 přezkoušení pro získání osvědčení o získání kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku. Osmi se podařilo složit zkoušky na první pokus. Dva neúspěšní budou přezkoušeni 14. 3. 2019.

       Čtyřem rybářům z těch, kteří navštěvují kroužek dva a více let, se díky svým vynikajícím znalostem podařilo získat bronzový odznak odbornosti „Zlatá udice“.

     Kroužek se konal jedenkrát týdně v klubu DDM Rakovník v Čermákových sadech ve čtvrtek od 15,15hod. do 16,45hod. pro začátečníky a od 16,45hod. do 18,15hod. pro pokročilé. Kromě toho jsme strávili rybařením i několik víkendů. Tento termín schůzek platí i nadále.

     V zimním období probíhaly teoretické přípravy – u nových členů k získání rybářského lístku a u starších k získání bronzového odznaku odbornosti „Zlatá udice“. Tyto přípravy se skládaly z poznávání ryb a vodních organismů, legislativy, vázání háčků a jiných uzlů, teoretické přípravy na závody, tréninku nahazování na cíl a přípravy krmení.

     Během zimní přípravy nás také navštívili specialisté na různé rybářské techniky s velmi zajímavými přednáškami.

     V jarních měsících se začíná vyrážet za praktickými zkušenostmi k vodě.

     Kromě dětských závodů na závlaze Olešná, které pořádá naše místní organizace, jsme se zúčastnili dvanácti dalších závodů v přívlači, kterých byla převážná většina a v plavané.

     Třináct členů se účastnilo juniorské ligy v přívlači, která se skládá ze šesti samostatných závodů, ve které jsme dosáhli vynikajících výsledků a několika umístění na stupních vítězů. V celkovém vyhodnocení juniorské ligy v přívlači jsme získali 1. a 2. místo v kategorii U14 a druhé místo v kategorii U18. Jeden člen kroužku (Samuel Bílý) byl nominován do reprezentace ČR a zúčastnil se MMSR, kde se stal prvním vícemistrem SR.

Dále byli čtyři závodníci díky svým výsledkům nominování na MMČR. Vybojovali jsme zde v obrovské konkurenci mistra ČR v kategorii U18, kterým se stal Samuel Bílý. Dále pak prvního vícemistra v kategorii U14, kterým se stal Pavel Franče a druhého vícemistra ve stejné kategorii, kterým se stal Aleš Vorel.

     Členové kroužku byli i na soutěži „Vánoční kapr“, kde ve všech věkových kategoriích, ve kterých se zúčastnili, získali přední místa.

     19. 5. 2018 se kroužek za finanční odměnu vyplívající z ocenění ČRS SÚS „Skokan roku 2017“ vydal i s rodiči do Střední rybářské školy ve Vodňanech a Krokodýlí ZOO v Protivíně.

     V srpnu loňského roku se také uskutečnilo soustředění v Kožlanech u rybníka Vožehák. Soustředění se zúčastnilo 20 dětí rybářského kroužku Rakovník. Stejná akce se uskuteční i v letošním roce v tábořišti Kobylka nedaleko obce Liblín v termínu 13. - 16. 8. 2019.

     Kroužek do svých řad získal bývalého závodníka v rybolovné technice Dana Pazáka na pozici druhého vedoucího. Kdysi rakovničtí patřili ke špičce v této disciplíně a tak bychom rádi na tyto úspěchy navázali.

    

     Na závěr, ale rozhodně ne v poslední řadě bych rád poděkoval za finanční podporu MO ČRS Rakovník, městu Rakovník a Domu dětí a mládeže Rakovník, díky kterým se můžeme účastnit závodů a akcí po celé republice.                                                                           

                                                                   

                                                                         

 

      Vedoucí rybářského kroužku Jaroslav Vorel