Zpráva rybářského kroužku 2023

02.02.2024 11:35

Rakovník 2. 2. 2024

 

 

 

       Rybářský kroužek Rakovník ve školním roce 2023/2024 navštěvuje 35 dětí. Z celkového počtu není členem českého rybářského svazu šest dětí. Na přelomu měsíce února a března 2024 se tito podrobí přezkoušení pro získání prvního rybářského lístku.

       Děti, které navštěvují kroužek dva a více let, se ve stejném termínu pokusí získat bronzový odznak odbornosti „Zlatá udice“.

     Kroužek se koná jedenkrát týdně v klubu DDM Rakovník v Čermákových sadech ve čtvrtek od 15,15hod. do 16,30hod. pro začátečníky a od 16,30hod. do 18,15hod. pro pokročilé. V uplynulém kalendářním roce proběhlo i několik víkendových akcí a soustředění.

     V zimním období probíhají teoretické přípravy – u nových členů k získání rybářského lístku a u starších k získání bronzového odznaku odbornosti „Zlatá udice“. Tyto přípravy se skládají z poznávání ryb a vodních organismů, legislativy, vázání háčků a jiných uzlů, teoretické přípravy na závody, tréninku nahazování na cíl a přípravy krmení.

     Během zimní přípravy nás také navštěvují specialisté na různé rybářské techniky s velmi zajímavými přednáškami.

     V jarních měsících se začíná vyrážet za praktickými zkušenostmi k vodě.

      V kalendářním roce 2023 jsme se kromě dětských závodů na rybníku Bory, které pořádala naše místní organizace již tradičně účastnili dalších závodů především v přívlači.

     Šestnáct členů se účastnilo juniorské ligy v přívlači, která se skládá z několika jednotlivých závodů a nestalo se nám, že bychom odjeli bez poháru za umístění. Získali jsme 23 umístění na stupních vítězů. Díky těmto výsledkům se ti nejlepší v celkovém žebříčku juniorů LRU Přívlač 2023 umístili na 1. a 2.místě v kategorii U20 a 2., 3. a 4..místo v kategorii U15. 

Tři členové kroužku byli nominován do reprezentace ČR a zúčastnil se MMiSR, které se konalo v Ružomberoku, kde se Jáchym Hanko umístil na 1. místě a Jakub Štrougal na 6. místě v kategorii U20 a Aleš Vorel na 4. místě v kategorii U15.

     Dále byli čtyři závodníci díky svým výsledkům nominování na MMiČR, které se konalo v Praze. Vybojovali jsme zde v obrovské konkurenci Mistra a 1. vícemistra ČR v kategorii U20 a Mistra a 1. vícemistra ČR v kategorii U15 – více už získat nešlo.

     Členové kroužku byli i na soutěži „Vánoční kapr“, kde se téměř ve všech kategoriích umístili na stupních vítězů.

     Rakovnickému týmu „Pistacores MO Rakovník“, který se skládá převážně s členů rybářského kroužku se podařilo postoupit do 2. ligy z výborného 2.místa z ligy 3.

     Kroužek aktuálně funguje pod vedeních dvou vedoucích, kterými jsou Daniel Pazák a Jaroslav Vorel.

     Rybářský kroužek Rakovník byl nominován na nejlepší kroužek a nejlepšího vedoucího kroužku za rok 2023, který pravidelně vyhlašuje ČRS SÚS a toto ocenění jsme i získali. Finanční příspěvek, který k tomuto ocenění náleží máme v plánu využít v roce 2024 na návštěvu Střední rybářské a Vyšší odborné školy ve Vodňanech a Krokodýlí ZOO v Protivíně.

    

     Tímto bychom rádi poděkovali MO Rakovník, městu Rakovník a DDM Rakovník za každoroční finanční podporu, díky které se můžeme závodů a akcí účastnit a reprezentovat tak naše město po celé republice.

                                                                      

                                                                   

                                                                                                                                                                              Vedoucí rybářského kroužku Jaroslav Vorel